پردازنده کوالکام

کوالکام پردازنده‌های جدید اسنپدراگون ۷۲۰G و ۶۶۲ و ۴۶۰ را معرفی کرد

کوالکام محصولات جدید اسنپدراگون خود در دسته‌ی میان‌رده و پایین‌رده را معرفی کرد که جایگزین خانواده‌ی اسنپدراگون ۶۰۰ و ۴۰۰ خواهند شد.

کوالکام در دسامبر ۲۰۱۹ و در رویداد Snapdragon Tech Summit، پردازنده‌های جدید موبایلی خود را معرفی کرد. اسنپدراگون ۸۶۵ و ۷۶۵ و ۷۶۵G که در آن رویداد معرفی شدند، در دسته‌ی میان‌رده به بالای محصولات قرار می‌گرفتند. درواقع محصولات جدید جایگزین پرچمدارانی همچون اسنپدراگون ۸۵۵ و +۸۵۵ بودند و همچنین نیازهای میان‌رده و مبتنی بر کارایی را پوشش می‌دادند که قبلا نمونه‌های ۷۳۰ و ۷۳۰G در آن دسته وجود داشتند.

سهم عمده‌ای از مشتریان کوالکام از تراشه‌های میان‌رده‌ی سری ۶۰۰ و ۴۰۰ استفاده می‌کنند و خصوصا بازارهای روبه‌رشدی همچون هند و چین و دیگر مناطق جنوب‌شرقی آسیا، مشتریان زیادی برای این دسته دارند. کوالکام برای پاسخ به همین نیازها سه مدل جدید پردازنده معرفی کرد که به‌ نام‌های Snapdragon 720G و Snapdragon 662 و Snapdragon 460 به بازار عرضه خواهند شد و جایگزین نمونه‌های موجود در دسته‌ی پایین و میان‌رده هستند. رونمایی محصولات جدید، در رویدادی در دهلی نو انجام شد.

از قابلیت‌های جدید محصولات تازه‌ی کوالکام می‌توان به پشتیبانی از WiFi ۶، بلوتوث ۵/۱، GNSS با فرکانس دوگانه با هدف موقعیت‌یابی دقیق، بازدهی قدرت بالاتر و قابلیت‌های هوش مصنوعی بهینه اشاره کرد. کوالکام اعتقاد دارد مشتریان دسته‌ی میان‌رده و پایین‌رده هنوز زمان زیادی تا به‌کارگیری از ۵G فاصله دارند. درنتیجه تنها همان اتصال ۴G در این تراشه‌ها بهبود یافته است. به‌عنوان مثال در مدل ۷۲۰G شاهد پشتیبانی از VoLTE دوگانه هستیم.

 

کوالکام اسنپدراگون ۷۲۰G

حرفه‌ای‌ترین محصول کوالکام در رونمایی امروز ۷۲۰G بود که جایگزینی برای اسنپدراگون ۷۱۰ و ۷۱۲ محسوب می‌شود. حرف G در محصولات کوالکام نشان‌دهنده‌ی طراحی اختصاصی تراشه برای کاربردهای گیمینگ است و سال گذشته هم‌زمان با اسنپدراگون ۸۵۵ معرفی شد. پردازنده‌ی جدید مبتنی بر روش هشت نانومتی تولید خواهد شد و از هسته‌های جدید Kyro 465 در پیکربندی big.LITTLE آرم بهره می‌برد.

پردازنده‌ی جدید کوالکام علاوه بر بهبود قدرت‌ و کارایی، موتور هوش مصنوعی جدیدی دارد که در کاربردهای بازی، عکاسی، عکاسی قدرت پردازش و حتی پاسخگویی دستیارهای هوشمند، کاربردی خواهد بود. به‌علاوه Spectra 360L ISP به‌عنوان یک به‌روزرسانی در پردازنده‌ی جدید مطرح شد که پردازش تصویر را در محصول نهایی بهبود خواهد داد. اسنپدراگون ۷۲۰G همچنین از نمایشگرهای ۱۲۰ هرتز پشتیبانی می‌کند.

همان‌طور که گفته شد، اتصال وای‌فای ۶ هم از قابلیت‌های مهم ارتباطی پردازنده‌ی ۷۲۰G است که سرعت اتصال بالاتر را با پشتیبانی از دو کانال زیرمجموعه‌ی اتصال فراهم می‌کند. تراشه‌ی جدید کوالکام همچنین از سیستم موقعیت‌یابی ماهواره‌ای جدید هند به‌نام NavIC پشتیبانی می‌کند.

پردازنده‌ی اسنپدراگون ۷۲۰G علاوه بر قابلیت‌های بالا از Bluetooth 5.1 و aptX Adaptive هم پشتیبانی می‌کند که صدای بی‌سیم را با کیفیت بالا و با تأخیر پایین در دستگاه‌های میان‌رده‌ی مجهز به این پردازنده ممکن خواهد کرد.

اولین گوشی‌های هوشمند مجهز به پردازنده‌ی ۷۲۰G به‌زودی به بازار عرضه می‌شوند. کوالکام می‌گوید چنین گوشی‌هایی در فصل اول ۲۰۲۰ به بازار می‌رسند. قبلا منابع خبری ادعا کرده بودند که اولین گوشی‌ها با پشتیبانی از NavIC توسط شیائومی در هند ساخته می‌شوند. Realme نیز در جدیدترین توییت ادعا کرده بود که به‌زودی اولین دستگاه‌های مجهز به اسنپدراگون ۷۲۰G را در هند عرضه می‌کند.

 

کوالکام اسنپدراگون ۶۶۲

کوالکام سال گذشته پلتفرم موبایلی اسنپدراگون ۶۶۵ را به‌عنوان گزینه‌ای با مصرف انرژی بهینه‌تر بین اسنپدراگون ۶۶۰ و ۶۷۰ معرفی کرد. اکنون شاهد رونمایی پردازنده‌ای هستیم که جای خالی بین ۶۶۵ و ۶۶۰ را پر می‌کند و به‌نام Snapdragon 662 عرضه شد.

اسنپدراگون ۶۶۲ از Spectra 340T ISP بهره می‌برد که تصویربرداری را در شرایط با نور پایین آسان می‌کند و همچنین توانایی اضافه کردن قابلیت‌های واقعیت افزوده را از طریق دوربین گوشی هوشمند دارد. تراشه‌ی جدید با بهره‌مندی از فناوری اختصاصی کوالکام به‌نام FastConnect 6100، از وای‌فای ۶ پشتیبانی می‌کند، اما مودم LTE‌ آن نسبت به نسخه‌های قبلی با کاهش قابلیت روبه‌رو بوده است. پشتیبانی از NavIC در این پردازنده هم وجود دارد و از قابلیت‌های دیگر می‌توان به به بلوتوث ۵/۱ و پشتیبانی از کدک aptX TrueWireless Surround اشاره کرد.

 

کوالکام اسنپدراگون ۴۶۰

غول آمریکایی دنیای پردازنده‌های موبایلی علاوه بر دو نسخه‌ی میان‌رده، از پردازنده‌‌ای پایین‌رده هم رونمایی کرد که جایگزین اسنپدراگون ۴۵۰ محسوب می‌شود. کوالکام در محصول جدید خود برای اولین‌بار از برند Kyro در پردازنده‌های سری ۴۰۰ استفاده می‌کند. در پردازنده‌ی جدید پایین‌رده‌ی شرکت، شاهد استفاده از خوشه‌های پردازشی Kyro 240 هستیم.

کوالکام ادعا می‌کند اسنپدراگون ۴۶۰ با بهره‌گیری از هسته‌های پردازشی پرقدرت جدید، ۷۰ درصد افزایش کارایی را نسبت به اسنپدراگون ۴۵۰ ارائه می‌کند. به‌علاوه این تراشه با پردازنده‌ی گرافیکی Adreno 610 ارائه می‌شود که قبلا تنها در خانواده‌ی ۶۰۰ حضور داشت. درنتیجه در پردازش‌های گرافیکی نیز شاهد ۶۰ درصد بهبود نسبت به نسخه‌ی قبلی خواهیم بود. کوالکام در مجموع ادعا می‌کند که اسنپدراگون ۴۶۰ نسبت به ۴۵۰ دوبرابر کارایی را در کل سیستم ارائه می‌کند. ظاهرا شرکت تصمیم دارد تا کاربران دسته‌های پایین‌رده را نیز به کاربردهای بازی و واقعیت افزوده در گوشی‌های هوشمند جذب کند. پردازنده‌ی گرافیکی جدید همچنین از API گرافیکی Vulkan پشتیبانی می‌کند که هم‌اکنون توسعه‌دهنده‌های متعدد بازی از آن بهره می‌برند.

پردازنده‌ی پایین‌رده‌ی جدید کوالکام، یک پردازش‌گر سیگنال دیجیتال (DSP) جدید هم دارد که در کاربردهای هوش مصنوعی و خصوصا تشخیص صدا کارایی زیادی خواهد داشت. به‌علاوه ISP بهینه‌ای هم در پردازنده‌ی جدید استفاده می‌شود که پردازش تصویر سریع‌تر و پشتیبانی از سه دوربین را به‌همراه خواهد داشت. کوالکام در این پردازنده از مودم X11 بهره می‌برد که سرعت حداکثر ۴G را افزایش خواهد داد. وای‌فای ۶ و NavIC نیز مانند مدل‌های دیگر در پردازنده‌ی ۴۶۰ پشتیبانی می‌شوند.

شهر هوشمند از کاربردهای هوش مصنوعی

شهر‌‌های هوشمند آینده؛ نگاهی به پنج طرح شهرسازی آینده‌نگرانه

طراحی شهرهایی با المان‌های آینده‌نگرانه، بخش مهمی از اخبار دنیای فناوری را اشغال می‌کنند؛ شهرهایی که شاید ظاهر زندگی اجتماعی را برای همیشه عوض کنند.

ران هرون، معمار بریتانیایی، در سال ۱۹۶۴ مفهومی به‌نام «شهر متحرک (Walkin City)» مطرح کرد. او شهرهایی را تصور کرده بود که در پشت پلتفرم‌های عظیم و هوشمند متحرک سوار می‌شدند که ظاهری شبیه به آسمان‌خراش داشتند. ران در طرح خود می‌گفت که شهرهای متحرک، توانایی اتصال به شهرهای سنتی و المان‌های مرسوم را دارند. امروز می‌دانیم که طرح مفهومی ران آن‌چنان با استقبال روبه‌رو نشد و چنین شهرهایی درحال ساخت یا حتی طراحی نیستند. ازطرفی، طراحی شهرهای هوشمند با جدیدترین المان‌های فناوری جهان، با سرعت و شدت مناسبی پیگیری می‌شود.

طراحی شهر هوشمند با رویکردهای متنوعی انجام می‌شود. برخی از رویکردها، شهرهای سنتی کنونی را به فناوری‌های روز جهان مجهز می‌کنند. به‌عنوان مثال شهرهایی با جاده‌های شارژکننده‌ی خودروهای الکتریکی یا درخت‌های مصنوعی مکنده‌ی آلودگی یا ربات‌های هوشمند تحویل کالا، مفاهیمی درحال شکل‌گیری هستند. ازطرفی، برخی طراحان و سیاست‌گذاران، رویکردهای جامع‌تری را درپیش گرفته‌اند. در ادامه‌ی این مطلب، پنج پروژه‌ی طراحی شهری را مثال می‌زنیم که نگاهی آینده‌نگرانه دارند و در سال ۲۰۲۰ بخش عمد‌ه‌ای از فرایند ساخت آن‌ها انجام خواهد شد.

 

Woven City ژاپن

خودروهای تویوتا تقریبا در تمامی نقاط جهان دیده می‌شوند، اما خودروسازی بزرگ ژاپنی هنوز شهر اختصاصی خود را ندارد. مدیران شرکت در CES 2020 پروژه‌ای را رونمایی کردند که احتمالا به ساخت و بهره‌برداری از اولین شهر اختصاصی تویوتا خواهد انجامید. شهری که در زادگاه تویوتا ساخته می‌شود و المان‌های هوشمندی را در حد کمال خواهد داشت. «شهر بافته‌شده (Woven City)» نام پروژه‌ی شهرسازی تویوتا است که فعلا سال ۲۰۲۱ برای رونمایی آن ذکر شد.

تویوتا برای ساخت شهر جدید خود از زمینی به‌مساحت حدودی ۷۰۸ هزار متر مربع در نزدیکی کوه فوجی استفاده می‌کند و برنامه‌ای موسوم به آزمایشگاه زنده برای آن دارد. آزمایشگاه مدنظر خودروساز ژاپنی نه‌ تنها فناوری‌های مرتبط با خودروهای خودران را بررسی می‌کند، بلکه فناوری حسگرهای هوشمند متصل به هم و انواع نوآوری‌های مرتبط با خانه‌های هوشمند و ربات‌ها و هوش مصنوعی هم جزو پروژه‌های اصلی آزمایشگاه مذکور هستند.

شهر بافته‌شده‌ی تویوتا ابتدا میزبان دو هزار شهروند خواهد بود؛ شهروندانی که انواع خدمات رباتیک هوشمند مانند کنترل سلامتی و وظایف روزمره‌ی زندگی را دریافت می‌کنند. بارک اینگلز، معمار دانمارکی، وظیفه‌ی طراحی شهر هوشمند تویوتا را برعهده دارد. اینگلز طراحی برج‌های جدید مرکز تجارت جهانی و Lego House دانمارک را در رزومه دارد.

 

Belmont آریزونا

هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت، بیل گیتس، امروز با پروژه‌ها و برنامه‌های متعدد در مسیر حل مشکلات جهانی شهرت دارد. تصمیم او به ساخت یک شهر هوشمند با هدف برطرف کردن برخی از مشکلات جهانی، آن‌چنان عجیب به‌نظر نمی‌رسد. همین طرح موجب شکل‌گیری پروژه‌ای به‌نام بلمونت شد که به‌صورت یک شهر هوشمند در منطقه‌ی شهری فینیکس آریزونا ساخته خواهد شد.

بیل گیتس تنها سرمایه‌گذار پروژه‌ی بلمونت محسوب می‌شود که رقمی حدود ۸۰ میلیون دلار برای آن پرداخت خواهد کرد. شهر هوشمند بلمونت پس از ساخته شدن میزبان جمعیتی تقریبا برابر با سالت لیک یعنی ۱۹۳ هزار نفر می‌شود.

زمینی به مساحت ۱۰۱ کیلومتر مربع برای پروژه‌ی بلمونت در نظر گرفته شد که در بیابان عاری از سکنه در آریزونا قرار دارد. انواع کسب‌وکارها، مدارس و آموزشگاه‌ها و ۸۰ هزار منزل مسکونی در شهر هوشمند بلمونت ساخته خواهند شد. قطعا آخرین المان‌ها و دستاوردهای دنیای فناوری در شهر بلمونت استفاده می‌شوند و از همان زیرساخت، هوشمند بودن شهر در نظر گرفته خواهد شد. ازمیان فناوری‌های احتمالی می‌توان به خودروهای خودران، سرویس‌های تحویل خودکار، شغل‌هایی در حوزه‌ی تولید هوشمند و حرفه‌ای، اینترنت بسیار پرسرعت و کامپیوترهایی اشاره کرد که همه مجهز به ویندوز (!) باشند. درحال‌حاضر هیچ خبر و اطلاعی از شروع پروژه‌ی بلمونت در دست نیست.

 

Neom عربستان سعودی

وقتی اصطلاح شهر آینده‌نگرانه یا فوق هوشمند را می‌شنویم، احتمالا چنین تصوراتی خواهیم داشت: ربات‌های خدمت‌کار، سواحلی که در تاریکی می‌درخشند، باران ساختگی، ماه مصنوعی غول‌پیکر، انرژی کاملا تجدیدپذیر، دایناسورهای رباتیک و یک برنامه‌ی مهندسی ژنتیک که شهروندانی سالم‌تر و قوی‌تر بسازد. البته نباید از المان‌های مرسوم شهر هوشمند همچون خودروهای خودران و اینترنت عالی هم غافل شد. تمام طرح‌هایی که ذکر کردیم، در پروژه‌ی شهر هوشمند نیوم در عربستان سعودی قرار خواهند داشت.

شهر هوشمند نیوم با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری ولیعهد عربستان ساخته می‌شود. نیوم ترکیبی از فناوری‌های فوق‌پیشرفته و خدمات لوکس را به شهروندان خود ارائه می‌کند. وال‌استریت ژورنال، پروژ‌ه‌ی سعودی‌ها را فوق بلندپروازانه می‌داند که ترکیبی از سیلیکون‌ ولی در فناوری و هالیوود در سرگرمی و ریویرا فرانسه در تفریح را ارائه خواهد کرد.

طرح ساخت شهر نیوم در عربستان سعودی شبیه به داستان‌های علمی‌تخیلی فیلم‌های هالیوودی به‌نظر می‌رسد. پروژه‌ی مذکور در زمینی به مساحت حدودی ۲۶ هزار کیلومتر مربع ساخته می‌شود که ۳۳ برابر زمین نیویورک سیتی است.

 

Forest City مالزی

شهر جنگلی مالزی، پروژه‌ای بلندپروازانه محسوب می‌شود که خود را مدل شهرهای آینده می‌نامد. همان‌طور که از نام پروژه‌ی مذکور برداشت می‌شود،‌ احتمالا شاهد شهری با المان‌های دوست‌دار محیط‌ زیست خواهیم بود که شامل ساختمان‌هایی با پوشش گیاهی و خیابان‌هایی عاری از خودروهای پارک‌شده است. شهر هوشمند جدید مالزی در چهار جزیره‌ی مصنوعی در تنگه‌ی جهور ساخته می‌شوند. تنگه‌ی جهور، آب‌راهی باریک است که بین مالزی و سنگاپور جریان دارد. مجموع زمین زیرساختی برای شهر جنگلی، ۱۴ کیلومتر مربع ادعا می‌شود.

برنامه‌های بازاریابی شهر آینده‌نگرانه‌ی جنگلی مالزی، به طبیعت و المان‌های سلامتی اشاره‌ی جدی می‌کند. البته دوست‌دار طبیعیت بودن در پروژه‌ی مذکور به‌ معنای مخالفت با فناوری‌های جدید نیست. طراحان در پیشنهاد خود به باغ‌هایی با قابلیت آب‌یاری خودکار اشاره می‌کنند. در بخشی از طرح شهر جنگلی می‌خوانیم: «اگر پنجره‌های خانه در اتفاقی بر اثر بازی کودکان شکسته شوند، قبل از بازگشت شما به خانه، ترمیم خواهند شد».

برنامه‌ی کنونی طراحی و ساخت شهر جنگلی مالزی، اتمام پروژه را سال ۲۰۳۵ بیان می‌کند. درنهایت باید منتظر ساخت پروژه‌ی احتمالی باشیم که با ادعای حمایت از محیط زیست، المانی دست‌ساز بشر را روی جزیره‌های مصنوعی تولید می‌کند.

 

Sidewalk Labs تورنتو

شرکت سایدواک لبز، زیرمجموعه‌ی نوآوری شهری آلفابت، طرحی برای ساخت یک شهر هوشمند به مساحت ۴۸ هزار متر مربع در ساحل تورنتو دارد. از برنامه‌های سایدواک برای شهر هوشمند می‌توان به ساختمان‌های کاملا چوبی، پیاده‌روهای ماژولار با هدف مدیریت و جابه‌جایی آسان، تمرکز روی انرژی‌های تجدیدپذیر، وسایل حمل‌ونقل مدرن و در دست‌رس، پیاده‌روهایی مجهز به گرمایش، چراغ‌های هوشمند و موارد دیگر اشاره کرد. به‌ هرحال نام گوگل هم در میان اجراکننده‌های شهر هوشمند سایدواک دیده می‌شود و شاید در نگاه اول،‌ همه نگران برنامه‌‌های ردگیری کاربر باشند، اما در طرح پیشنهادی ادعا می‌شود که اطلاعات زیادی از کاربران جمع‌آوری و فروخته نمی‌شود و تبلیغات شخصی‌سازی‌شده با کمترین رویکرد ردگیری منتشر می‌شوند.

مدیرعامل سایدواک لبز، دن داکتروف، درباره‌ی پروژه‌ی شهر هوشمند می‌گوید:

طرح پیشنهادی ما تلاش می‌کند تا دستاوردی خارق‌العاده در ساحل شرقی تورنتو داشته باشد: محله‌هایی با ظاهر و عملکرد صحیح آینده‌نگرانه که مردم را در نقطه‌ی تمرکز قرار می‌دهد و طراحی آینده‌نگرانه‌ی شهری با المان‌های فناورانه‌ی پیشرفته که همگی در مسیر بازطراحی محیط شهری با هدف بهبود روش زندگی انجام می‌شوند.

درنهایت اگر شهری با مدیریت و اجرای گوگل را در نظر بگیرید، قطعا نگرانی‌هایی از آینده و شیوه‌ی مدیریت آن نیز خواهید داشت.

پردازنده رایزن AMD

AMD‌ در CES 2020 پردازنده‌های توانمندی را معرفی خواهد کرد

AMD‌ در نمایشگاه CES 2020 قصد ارائه‌ی اخبار جذابی در ارتباط با پردازش فوق قدرتمند دارد و احتمالا باز هم بازار را شگفت‌زده می‌کند.

AMD‌ اعلام کرد که کنفرانس خبری CES خود را روز دوشنبه ششم ژانویه (۱۶ دی‌ماه) برگزار خواهد کرد. مدیرعامل AMD‌، لیزا سو، نطق اصلی رویداد را انجام خواهد داد. غول دنیای پردازنده قول داد که باز هم سعی در توسعه‌ی صنعت پردازش قدرتمند دارد و سال ۲۰۲۰ را سالی عالی برای رایانش قوی در حوزه‌ی کامپیوتر دانست.

سال ۲۰۱۹ برای AMD‌ یکی از بهترین سال‌های تاریخ فناوری بود. آن‌ها کل خانواده‌ی پردازنده‌های اصلی و گرافیکی خود را به فناوری تازه و حرفه‌ای هفت نانومتری مجهز کردند. محصولات جدید متعددی ازسوی شرکت معرفی شد که شامل نسل سوم رایزن، پردازنده‌های رومیزی رایزن تردریپر، پردازنده‌های نسل دوم سرور اپیک رم و پردازنده‌های گرافیکی موبایل و دسکتاپ Radeon RX 5000 می‌شد. به‌هرحال شرکت ادعا می‌کند که در سال جدید، باز هم قصد توسعه‌ی خانواده‌ی محصولات و افزایش قدرت آن‌ها را دارد. درواقع در سال پیش‌رو باید منتظر نسل جدیدی از همه‌ی محصولات حرفه‌ای AMD‌ باشیم.

می‌توان انتظار چند محصول خاص را در کنفرانس خبری AMD‌ در CES 2020 داشت. رونمایی از محصولات مذکور در نمایشگاه لاس‌وگاس تقریبا تأیید شده است، اما می‌توان انتظار معرفی دسته‌های جدیدی را هم داشت که خانواده‌ی سال ۲۰۲۰ و سال‌های آتی را پوشش می‌دهند. در ادامه، به برخی از محصولاتی اشاره می‌کنیم که احتمالا در CES 2020 توسط AMD معرفی می‌شوند.

 

رایزن تردریپر ۳۹۹۰X؛ اولین و قدرتمندترین پردازنده‌ی ۶۴ هسته‌ای جهان در دسته‌ی رومیزی

پردازنده‌ی AMD Threadripper 3990X در ماه نوامبر معرفی شد، اما رونمایی رسمی از غول ۶۴ هسته‌ای در کنفرانس خبری شرکت در CES 2020 انجام خواهد شد. این پردازنده با ۶۴ هسته و ۱۲۸ رشته‌ی پردازشی و ۲۵۵ مگابایت کش، قدرتمندترین عملکرد را در دسته‌ی پردازش‌های فوق قوی (HEDT) ارائه خواهد کرد. به‌علاوه توان طراحی گرمایی ۲۸۰ واتی (TDP) و خطوط متعدد PCIe و طراحی براساس مادربردهای سوکتی TRX40، از مشخصات دیگر محصول جدید رومیزی AMD‌ هستند.

احتمال دارد که در کنفرانس AMD‌، اخباری از محصول دیگر شرکت به‌نام Ryzen Threadripper 3980X بشنویم که مجهز به ۴۸ هسته و ۹۶ رشته‌ی پردازشی خواهد بود. محصولی که قابلیت‌های فوق‌العاده دارد و به‌نوعی Intel Xeon W-3175X را از رقابت خارج می‌کند. به‌هرحال نسخه‌ی ۳۹۹۰X را می‌توان پرچم‌دار و فرمان‌روای بی چون و چرای پردازنده‌های دسکتاپ در سال ۲۰۲۰ دانست.

 

پردازنده‌های اختصاصی (APU) رایزن ۴۰۰۰؛ پردازنده‌های موبایل و دسکتاپ هفت نانومتری با هسته‌های Zen 2

در تمامی رویدادهای CES شاهد رونمایی از محصولات دسته‌ی موبایل هستیم و CES 2020 هم از این قائده مستثنی نیست. پیش‌بینی می‌شود که AMD در نمایشگاه هفته‌ی آینده از خانواده‌ی Ryzen 4000 APU خود موسوم به Renoir هم رونمایی کند. خانواده‌ی Renoir، پردازنده‌های موبایلی را به پلتفرم هفت نانومتری Zen 2 می‌آورند و قطعا بهبود قابل‌ توجهی نسبت به نسل کنونی ۳۰۰۰ مبتنی بر +Zen دارند.

افشاسازی‌های اخیر از AMD‌ ادعا می‌کنند که خانواده‌ی Ryzen 4000 عملکردی بسیار فراتر از انتظارها خواهند داشت و از SKUهای Ryzen 9 با هشت هسته و ۱۶ رشته‌ی پردازشی استفاده خواهند کرد. طراحی جدید پردازنده‌ی مرکزی نیز این امکان را ایجاد می‌کند تا سرعت کلاک بالاتر با قابلیت‌های مدرن‌تر و امکان بهبود کارایی پردازنده‌ی گرافیکی داخلی، در تراشه‌های AMD‌ ارائه شود. درنهایت می‌توان انتظار داشت که لپ‌تاپ‌های متعددی از شرکای تجاری AMD همچون ایسوس، HP، لنوو، دل و دیگران، مجهز به APUهای این شرکت شوند. به‌علاوه شاید نسل چهارم از پردازنده‌های اختصاصی دسکتاپ نیز معرفی شود که جایگزین نسل کنونی Ryzen 3 3200G و Ryzen 5 3400G شوند.

 

کارت گرافیک Radeon RX 5600 XT؛ پاسخ معماری Navi به GeForce 1660 SUPER و GTX 1660 Ti

محصول دیگر AMD‌ که شاید در کنفرانس خبری شرکت در CES 2020 دیده شود، کارت گرافیک Radeon RX 5600 XT است. محصول جدید مبتنی بر معماری هفت نانومتری نیوی ساخته می‌شود و احتمالا تعداد هسته‌ی پردازشی برابر با Radeon RX 5700 خواهد داشت. کارت گرافیک ۵۶۰۰، طراحی VRAM اقتصادی‌تر دارد و سرعت کلاک بیشتر را به نسبت قیمت ارائه می‌کند.

شایعه‌های منتشرشده پیرامون کارت گرافیک جدید AMD‌ ادعا می‌کنند که احتمالا با کارتی مجهز به ۲،۳۰۴ هسته، ۶ گیگابایت حافظه‌ی رم GDDR6 و توان طراحی گرمایی ۱۵۰ وات روبه‌رو خواهیم بود. AMD‌ احتمالا برچسب قیمتی ۲۷۹ تا ۲۹۹ دلار را برای محصول گرافیکی جدید خود انتخاب می‌کند. کارشناسان ادعا می‌کنند که قدرت محصول AMD‌ بسیار بیشتر از رقبایی همچون GeForce GTX 1660 TI و GTX 1660 SUPER خواهد بود. درنتیجه اگر پیش‌بینی‌ها و افشاسازی‌ها به حقیقت بپیوندند، کارت جدید یک بازیگر ساختارشکن از AMD در بازار محصولات زیر ۳۰۰ دلار است.

 

رونمایی کلی از Zen 3 و نقشه‌ی راه جدید برای ۲۰۲۰ و پس از آن

پس از پیش‌بینی‌های بالا، به بخشی می‌رسیم که حدس و گمان بیشتری را طلب می‌کند. CES را می‌توان بهترین فرصت و پلتفرم برای شروع قوی سال جدید دانست. برای AMD‌ هم هیچ چیز به‌اندازه‌ی رونمایی از Zen 3 نشان‌دهنده‌ی قدرت نخواهد بود؛ معماری نسل بعدی AMD‌ در هسته‌های با قدرت پردازشی بالا که احتمالا در نسل بعدی رایزن، رایزن تردریپر و اپیک استفاده خواهد شد.

شاید در رویداد پیش‌رو تنها شاهد رونمایی کلی از خصوصیات Zen 3 باشیم که باز هم خبر جذابی برای عاشقان سخت‌افزار محسوب می‌شود. حتی شاید محصولی کامل مبتنی بر معماری مذکور مشاهده کنیم، اما این پیش‌بینی کمی زود است. به‌هرحال باتوجه به ادعاها و اخبار شرکت مبنی بر قابلیت‌ها و طراحی کاملا جدید معماری Zen 3، حتی اخباری کوتاه پیرامون محصولات آتی نیز کنفرانس AMD‌ را جذاب می‌کند.

از پیش‌بینی‌های دیگری که پیرامون پردازنده‌های AMD‌ می‌شود می‌توان به نسل بعدی پردازنده‌های گرافیکی حرفه‌ای مبتنی بر RDNA اشاره کرد. شایعه‌ها ادعا می‌کنند که نسل بعدی به قابلیت رهگیری پرتو سخت‌افزاری و همچنین قابلیت‌های دیگر همچون قدرت پردازش بالاتر، طراحی حافطه با پهنای باند بیشتر و روش تولید +۷nm مجهز خواهد بود. کارت‌های گرافیکی مذکور احتمالا در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۰ به فروش انبوه برسند. درنهایت باتوجه به پیش‌بینی‌ها و اخبار بالا، می‌توان کنفرانسی عالی را از AMD‌ در CES 2020 انتظار داشت.

رله حالت جامد ، رله ssr

آشنایی با رله SSR و نکات مهم در سیم‌بندی آن

رله حالت جامد (SSR- Solid State Relay)، کلیدی الکترونیکی است که متشکل از عناصر نیمه‌هادی قدرت مانند ترانزیستور، تریستور یا ترایاک می‌باشد. ورودی رله‌های حالت جامد اغلب DC می‌باشد ولی خروجی آن‌ها مانند رله‌های الکترومکانیکی می‌تواند AC یا DC باشد. (برخلاف رله‌های الکترومکانیکی، در زمان خرید SSR ها، باید نوع خروجی مشخص باشد)

رله‌های الکترومکانیکی، دو بخش بوبین(مدار فرمان) و کنتاکت (مدار قدرت) دارند، در رله‌های حالت جامد (SSR) نیز همین دو بخش وجود دارد که معمولاً توسط یک اپتوکوپلر (ایزوله نوری) از یکدیگر ایزوله شده‌اند. در رله‌های حالت جامد، به جای استفاده از نیروی الکترومکانیکی، از نیمه‌هادی‌ها برای سوئیچ بار استفاده می‌شود.

در تصویر زیر یک نمونه رله‌ی SSR را مشاهده می‌کنید، که به تشریح بخش‌های مختلف آن می‌پردازیم.

 

 

 

رله حالت جامد یا SSR

ورودی : سمت راست رله SSR ترمینال ورودی از نوع DC است، که همان‌طور که در عکس مشخص است ولتاژ تحریک ۴ الی ۳۲ ولت را می‌توان به ورودی اعمال نمود. همین‌طور باید توجه داشت که با توجه به علامت “+” در ورودی، یعنی قطبیت در این رله اهمیت دارد.

خروجی: از نوع سه فاز بوده که ترمینال‌های A1-A2 , B1-B2 , C1-C2 خروجی‌های این رله می‌باشند. همان‌طور که روی آن قید گردیده، این رله می‌تواند تا ۵۳۰ ولت و بار حداکثر ۲۵ آمپری را سوئیچ کند.

در تصویر زیر یک نمونه رله‌ حالت جامد قابل نصب روی ریل را مشاهده می‌کنید. ورودی این رله SSR، ولتاژ DC از ۱۰ الی ۳۲ ولت می‌تواند باشد. قطبیت در این رله برد اهمیتی ندارد. خروجی می‌تواند ۲۵۰ ولت و بار حداکثر ۶ آمپری را قطع و وصل نماید. در خروجی فیلتر RC برای حذف اثرات جریان بازگشتی طراحی‌شده است. ایزوله مدار فرمان از قدرت، در این رله به‌صورت نوری می‌باشد.

 رله SSR

 

 

 

مزایای رله‌های حالت جامد

 

  1. طراحی متنوع جهت مدارهای AC و DC
  2. بدون قطعات مکانیکی و با طول عمر بالا
  3. تحمل جریان‌های هجومی بالا در لحظه استارت
  4. عملکرد بدون صدا
  5. امکان اتصال مستقیم به خروجی PLC
  6. مناسب جهت مدارهایی با سرعت سوییچ بالا
  7. عدم وجود جرقه در خروجی در فرمان قطع و وصل
  8. قطع و وصل در لحظه صفر (در مدل‌های  AC)

 

 

معایب رله‌های حالت جامد

 

  1. ایجاد حرارت حین کار و نیاز به هیت سینک یا فن (یا هر دو) جهت تهویه
  2. وجود جریان نشستی هنگام خاموش بودن (این جریان در رنج میکرو‌آمپر بوده و می‌تواند باعث عملکرد لحظه‌ای تجهیزات شود)
  3. ساخت در مدل‌های AC و DC به‌صورت جداگانه و عدم امکان استفاده در هر دو نوع مدار
  4. عدم توانایی سوئیچ تجهیزات با جریان راه‌اندازی پایین
  5. ایجاد نویز و هارمونیک
  6. احتمال روشن شدن اتفاقی در تغییرات شدید ولتاژ و وجود نویز
  7. قیمت بالاتر نسبت به رله‌های الکترومکانیکی
  8. نسبت به اتصال کوتاه در خروجی بسیار حساس بوده و به‌ سرعت می‌سوزند.
نکات مهم در سیم بندی رله SSR

برای سیم بندی رله‌های حالت جامد این نکات را در نظر داشته باشید:

  • در هنگام سیم بندی دقت نمایید که حداکثر از ۵۰% توان نامی SSR برای راه‌اندازی بارهای سلفی و ۷۰% توان نامی برای راه‌اندازی بارهای غیر سلفی استفاده نمایید.
  • به خاطر داشته باشید که رله‌ SSR در لحظه خاموش بودن نیز مقداری جریان از خود عبور می‌دهند، مطمئن شوید که این جریان نشتی باعث عملکرد لحظه‌ای دیگر تجهیزات نشود.
  • در صورت DC بودن مدار فرمان یا قدرت ممکن است قطب‌بندی مهم باشد. قطب‌بندی اشتباه می‌تواند باعث عدم عملکرد صحیح و یا آسیب به SSR شود.
  • برای تعمیرات و یا تعویض تجهیزات باید مدار قدرت رله‌ها کاملاً بی‌برق شود. هرگز به قطع مدار فرمان بسنده نکنید و از بریکر یا کلید با تعداد پل‌های کافی و قبل از SSR استفاده نمایید.
  • رله‌ SSR با خروجی ۵ آمپر به بالا، نیاز به هیت سینک دارند. رله را بدون هیت سینک با سایز مناسب، روی سطوح پلاستیکی، چوبی و … نصب نکنید.
  • از تجهیزات مناسب مانند سر سیم، سیم قلع اندود، وایرشو و … در سیم بندی SSR استفاده کنید.
  • از سیستم زمین مناسب و بدون نویز در تابلوهای برق استفاده کنید. این کار باعث افزایش ایمنی، کاهش عملکردهای اتفاقی، کاهش برق‌گرفتگی و … می‌شود.
  • رله‌های حالت جامد باید با نصب سیستم‌های مناسب در برابر اضافه جریان و اتصال کوتاه محافظت شوند. حتماً از فیوز یا بریکر مناسب استفاده نمایید.
پردازنده های رایزن AMD

ارتقای اولین نسل از پردازنده‌های رایزن به لیتوگرافی ۱۲ نانومتری

به‌نظر می‌رسد AMD هم‌زمان با ارتقاء معماری در پردازنده‌ی رایزن ۵ ۱۶۰۰ از Zen به +Zen، لیتوگرافی این محصول را نیز به‌روزرسانی کرده است.اولین عضو از نسل اول پردازنده‌های سری رایزن AMD، تحت عنوان Ryzen 5 1600 با ۶ هسته و ۱۲ رشته‌ی پردازشی در سال ۲۰۱۷ معرفی شد. این پردازنده با بهره‌گیری از لیتوگرافی ۱۴ نانومتری بر پایه‌ی معماری Zen ساخته شده بود. اما حالا به‌نظر می‌رسد نسخه‌ی جدیدی از پردازنده‌ی مذکور با لیتوگرافی ۱۲ نانومتری و معماری هسته‌ی +Zen در بازار رویت شده است.

اولین راه برای تشخیص تفاوت مدل جدید و مدل قدیمی این پردازنده، توجه به شماره‌ی سریالی است که روی IHS پردازنده نوشته شده است. IHS یا integrated heat spreader، سیستم پخش‌کنننده‌ی گرمای مجتمع روی پردازنده است. شماره‌ی سریال روی IHS در نسخه‌ی ۲۰۱۷ این تراشه YD1600BBAE است، درحالی‌که نسخه‌ی جدیدتر رایزن ۵ ۱۶۰۰ با کد YD1600BBM6IAF روانه‌ی بازار می‌شود. ابتدا در ماه سپتامبر نسخه‌ی جدید پردازنده که براساس کاراکترهای آخر مدل خود، AF نیز نام‌گذاری شده است، در برخی خرده‌فروشی‌های اینترنتی مشاهده شد. ابزارهای تشخیص سخت‌افزار از جمله CPU-Z و HWInfo نیز مدل AF‌ را به‌عنوان پردازنده‌ای با لیتوگرافی ۱۲ نانومتری تشخیص دادند. AMD تا با حال هیچ چیزی را در این باره تأیید نکرده است. درنتیجه ضمانتی برای اعتبار گزارش‌ها وجود ندارد.

براساس گزارش‌ها پردازنده‌ی رایزن ۵ ۱۶۰۰ اکنون با معماری +Zen تولید شده و در مقایسه با هسته‌های قدیمی نوع Zen در حدود ۳ تا ۵ درصد IPC بهتری داشته و برخی پیشرفت‌ها را در زمینه‌ی اورکلاک به خود دیده‌ است. IPC مخفف عبارت Instruction per Clock است که مفهوم آن میانگین تعداد دستورالعمل‌های قابل‌اجرا در هسته‌های پردازنده در هر سیکل کلاک است.

به‌کارگیری ریزمعماری +Zen از ابتدا در پردازنده‌ی رایزن ۵ ۲۶۰۰ سبب شده تا این تراشه در مقایسه با نسخه‌ی قدیمی از رایزن ۵ ۱۶۰۰ پیشرفت‌های عظیمی را نشان دهد. با اینکه تفاوت ریزمعماری موجب شده تا پردازنده‌ی رایزن ۵ ۱۶۰۰ عملکردی به اندازه‌ی نسل دوم از پردازنده‌های رایزن نداشته باشد، جهش قابل ملاحظه در عملکرد نسخه‌ی AF این پردازنده غیر قابل انکار است. در نهایت تراشه‌ی رایزن ۵ ۲۶۰۰ سرعت کلاک و بوست بالاتری نسبت به پردازنده‌ی رایزن ۵ ۱۶۰۰ داشته و استفاده از معماری +Zen سبب نشده تا فرکانس پردازشی و بوست در مدل AF به‌صورت چشم‌گیری افزایش یابد، با این حال به‌نظر می‌رسد فناوری PBO (بوست خیلی دقیق) تأثیر مثبت بیشتری روی نوع AF داشته است.

در ابتدا تصور می‌شد شناسه‌ی AF برای طبقه‌بندی تراشه‌ها بین دو استپ متفاوت از دای‌های ۱۴ نانومتری است. شرکت‌های تولیدکننده‌ی تراشه محصولات خود را با کدهایی با عنوان استپ و براساس به‌روز‌رسانی‌های اعمال‌شده در ساختار تراشه طبقه‌بندی می‌کنند. اما اخیرا کاربری در وب‌سایت حوزه‌ی فناوری، Reddit، نسخه‌ی AF از پردازنده‌ی رایزن ۵ ۱۶۰۰ را دریافت کرده است. تجدید ریزمعماری در این تراشه باعث افزایش اندک فرکانس بوست شده است. سرعت بوست در مدل AF در حدود ۳٫۷ گیگاهرتز بوده و ۱۰۰ مگاهرتز بالاتر از پردازنده‌ی مرجع با فرکانس بوست ۳٫۶ گیگاهرتزی است. اما این مقدار چندان هم چشم‌گیر نیست. کاربر ردیت در مورد فرکانس بوست نسخه‌ی AF اظهار داشت:

سرعت بوست پردازنده‌ی اصلی رایزن ۵ ۱۶۰۰ پس از اینکه یک تا دو بار هسته‌ها بارگذاری شدند، تا ۳٫۴ گیگاهرتز کاهش می‌یابد. این در حالی است که نسخه‌ی AF این پردازنده به مدت طولانی‌تری سرعت بوست ۳٫۷ گیگاهرتزی خود را حفظ می‌کند. فرکانس بوست نسخه‌ی AF تنها ۲۰۰ مگاهرتز پایین‌تر از پردازنده‌ی رایزن ۵ ۲۶۰۰ است.

در این لحظه دلیل استفاده از دای ۱۲ نانومتری در پردازنده‌ی یادشده در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. شاید تنها اشتباهی در ریزکدهای تراشه صورت گرفته است و شاید AMD دای‌های قابل استفاده‌ای از پردازنده‌ی رایزن ۵ ۲۶۰۰ داشته و تصمیم گرفته آن‌ها را در نسخه‌ی AF به کار گیرد. این احتمال نیز وجود دارد که GlobalFoundries که تولیدکننده‌ی دای‌های ۱۴ نانومتری برای AMD است، بنا به دلایلی بخش مربوط به لیتوگرافی مذکور را تعطیل کرده باشد. در هر صورت مصرف‌کنندگان مجبورند به‌جای نسخه‌ی AE، نسخه‌ی AF این پردازنده را بخرند.

مدل AE در فروشگاه اینترنتی آمازون با قیمت ۱۲۰ دلار فروخته می‌شود. قیمت پردازنده‌ی رایزن ۵ ۲۶۰۰ نیز ۱۲۰ دلار است. بنابراین اگر می‌خواهید ۱۲۰ دلار برای خرید پردازنده هزینه کنید، باتوجه به برتری‌های پردازنده‌ی رایزن ۵ ۲۶۰۰ در عملکرد، بهتر است این تراشه را بخرید. در همین حال نسخه‌ی AF که به‌صورت بالقوه‌ای عملکرد بهتری نسبت به نسخه‌ی AE دارد، با قیمت ۸۵ دلار به فروش می‌رسد. نسخه‌ی AF پردازنده همراه‌با خنک‌کننده‌ی نوع Wraith Stealth فروخته می‌شود؛ درحالی‌که پردازنده‌ی اصلی رایزن ۵ ۱۶۰۰ با خنک‌کننده‌ی ضعیف‌تر Wraith Spire عرضه می‌شود. آزمایش‌ها نشان می‌دهد نسخه‌ی AF هنگام گیمینگ، ۵ درجه‌ی سانتی‌گراد دمای بیشتری نسبت به مدل مرجع دارد، درنتیجه تعبیه‌ی خنک‌کننده‌ای قدرتمند‌تر ارزش خرید بیشتری را به نسخه‌ی AF می‌بخشد.