زبان برنامه‌نویسی پایتون

پایتون؛ دومین زبان پرطرفدار برنامه‌نویسی در گیت‌هاب

آنچه از گزارش اخیر مایکروسافت برمی‌آید، آن است که برنامه‌نویسان عاشق زبان پایتون هستند.

زبان برنامه‌نویسی پایتون با پیشی‌گرفتن از جاوا که زمانی زبان غالب برنامه‌نویسی بود، به دومین زبان پرطرفدار برنامه‌نویسی در گیت‌هاب (GitHub)، سایت متعلق به مایکروسافت برای به‌اشتراک‌گذاری کدهای متن‌باز، تبدیل شد. پایتون اکنون موفق شده است جاوا را براساس تعداد مشارکت‌کنندگان در منبع پشت‌سر بگذارد و بر این مبنا، این زبان برنامه‌نویسی اکنون پس از جاوااسکریپت که از سال ۲۰۱۴ در رتبه‌ی اول جا خوش کرده است، دومین زبان پرطرفدار به‌شمار می‌آید.

آمار ارائه‌شده براساس گزارش رتبه‌بندی Octoverse برای سال ۲۰۱۹ به‌دست آمده است. کسب رتبه‌ی دوم در این سایت نقطه‌ی عطف بزرگی برای پایتون ۳۰ ساله است که خالق آن، خیدو فن‌روسوم (Guido van Rossum)، در همین هفته و پس از ترک سِمَت خود در شرکت ذخیره‌سازی کلاد دراپ‌باکس (Dropbox)، اعلام بازنشستگی کرد. بیشتر خدمات پیشرفته و اپلیکیشن‌های دسکتاپ این شرکت با استفاده از پایتون نوشته شده‌اند.

جنبه‌ی جالب دیگر گزارش گیت‌هاب، رتبه‌بندی زبان‌ها براساس سرعت رشد آن‌ها است. زبان برنامه‌نویسی دارت گوگل و فریم‌ورک فلاتر که برای تولید رابط‌های کاربری برای برنامه‌های تحت اندروید و iOS کاربرد دارد، بیشتر از سایر زبان‌ها مدنظر برنامه‌نویسان در گیت‌هاب قرار گرفته است. در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، دارت از بیشترین رشد برخوردار بوده و استفاده از آن در میان برنامه‌نویسان، ۵۳۲ درصد بیشتر شده است. همچنین، زبان راست (Rust) موزیلا با رشد چشمگیر ۲۳۵ درصد، پس از دارت در رتبه‌ی دوم قرار دارد.

زبان برنامه‌نویسی راست برای برطرف‌کردن باگ‌های امنیتی مرتبط‌ با حافظه طراحی شده که رایج‌ترین نقص امنیتی در نرم‌افزارهای مایکروسافت در یک دهه‌ی گذشته بوده است؛ به‌همین‌دلیل، مایکروسافت آن را در پایگاه کدهای ویندوز خود استفاده و آزمایش می‌کند. سال گذشته، زبان برنامه‌نویسی کاتلین، زبان تأییدشده‌ی گوگل برای تولید برنامه‌های اندرویدی، بیشترین روند رشد را در گیت‌هاب تجربه کرد؛ اما با وجود رشد ۱۸۲ درصدی در طول سال، دیگر در میان ۱۰ زبان برتر ۲۰۱۹ مشاهده نمی‌شود. زبان تایپ‌اسکریپت هم که مایکروسافت از آن پشتیبانی می‌کند و یکی از مجموعه‌های مافوق جاوااسکریپت به‌شمار می‌آید، با ۱۶۱ درصد رشد سریعی در سال گذشته تجربه کرد. دلیل رشد سریع این زبان برنامه‌نویسی را می‌توان به تعداد زیاد برنامه‌نویسانی نسبت داد که از آن برای دست‌وپنجه نرم‌کردن با برنامه‌های بزرگ نوشته‌شده با جاوااسکریپت استفاده می‌کنند.

 

زبان‌های دیگری که درزمره‌ی ۱۰ زبان دارای بیشترین سرعت رشد در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ قرار می‌گیرند، عبارت‌اند از: اچ‌سی‌ال، پاورشل، اپکس، ‌پایتون، اسمبلی و گو (Go).

دارت: ۵۳۲ درصد

راست:۲۳۵ درصد

اچ سی ال: ۲۱۳ درصد

کاتلین: ۱۸۲ درصد

تایپ اسکریپت: ۱۶۱ درصد

پاورشل: ۱۵۴ درصد

اپکس: ۱۵۱ درصد

پایتون: ۱۵۱ درصد

اسمبلی: ۱۴۹ درصد

گو: ۱۴۷ درصد

قهرمان اصلی گزارش گیت‌هاب پایتون است که محبوبیتش را مدیون طرفداران علوم داده‌ای و علاقه‌مندان به سرگرمی و غنای کتابخانه‌های علوم داده‌ای، مانند نامپای است که این فرصت را دراختیار برنامه‌نویسان قرار داد تا کدهای پایتون را برای امور مربوط‌ به یادگیری ماشین به‌کار بگیرند. بخشی از انگیزه‌ی مایکروسافت برای راه‌اندازی دوره‌های رایگان آموزش برنامه‌نویسی با پایتون در ماه‌های گذشته، جلب توجه برنامه‌نویسان به خدمات هوش مصنوعی آن در آژور است. یکی دیگر از نشانه‌های رونق علوم داده‌ای در گیت‌هاب، رشد نوت‌بوک‌های ژوپیتر است که محیطی برای نوشتن و اجرای کدها با پشتیبانی از پایتون و آر و جولیا است.

علاوه‌بر آنچه گفته شد، گیت‌هاب در چند سال گذشته روی مسئله‌ی امنیت نیز سرمایه‌گذاری و توجه زیادی به کمک به برنامه‌نویسان برای یافتن و برطرف‌سازی آسیب‌پذیری‌ها در کتابخانه‌های نرم‌افزاری متن‌باز یا نرم‌افزارهای وابسته به آن‌ها کرده است. مسئولان شرکت می‌گویند هشدار آن‌ها به برنامه‌نویسان موجب ترمیم بیش‌از ۷٫۶ میلیون وابسته در همین سال شد. همچنین، این کار به انتشار بیش‌ از ۲۰۹ هزار ترمیم خودکار ازطریق سرویس رایگان Dependabot آن انجامیده است که ماه مه گذشته راه‌اندازی شد.

بیش‌ از ۱۰ هزار همکار در بزرگ‌ترین پروژه‌های متن‌بازی که در‌حال‌حاضر در گیت‌هاب قرار دارند، مشغول همکاری هستند. بزرگ‌ترین پروژه تا زمان حال، ویژوال استودیو کد (Visual Studio Code) است که به محیط برنامه‌نویسی بسیار محبوبی برای برنامه‌نویسان فعال در پلتفرم گوگل تبدیل شده است. پروژه‌ی ویژوال استودیو کد، ۱۹،۱۰۰ مشارکت‌کننده دارد. البته مایکروسافت پیش از آنکه شرکت گیت‌هاب را تصاحب کند، بزرگ‌ترین مشارکت‌کننده در پروژه‌های متن‌باز آن به‌شمار می‌آمد. پروژه‌های دیگری که بیش‌ از ۱۰ هزار مشارکت‌کننده دارند، عبارت‌اند از: مستندسازی مایکروسافت آژور و فلاتر و فرست کانتریبیوشنز (First Contributions).

نکته‌ی مهمی که در این گزارش به‌ چشم می‌خورد، مربوط‌ به متن‌باز‌بودن و استفاده‌ی گیت‌هاب به‌وسیله‌ی کشورهایی است که با تحریم‌های آمریکا مواجه هستند. در ابتدای همین سال، گیت‌هاب دسترسی کاربران ساکن در کریمه و ایران را محدود کرد. این شرکت نمی‌خواهد کاری بیشتر از این انجام دهد که در قانون ایالات متحده‌ی آمریکا لازم دانسته شده است.

در ژوئیه، گیت‌هاب به کاربران خود در کشورهای تحریم‌شده پیشنهاد کرد از سرور تجاری گیت‌هاب (GitHub Enterprise Server) استفاده کنند که نسخه‌ی پولی و یک‌بار خرید (on-premise) این وب‌سایت برای میزبانی کدها به‌صورت شخصی است؛ اما این وب‌سایت دیگر نمی‌تواند مجوز استفاده از محصول خود را به‌صورت قانونی به کشورهای تحریم‌شده بفروشد. کاربران ساکن در کشورهای تحریم‌شده همچنان می‌توانند در مخازن عمومی مشارکت کنند.

در بخش سؤال‌ها و جواب‌های مطرح‌شده (FAQ) در سایت گیت‌هاب، درباره‌ی تحریم‌های تجاری ایالات متحده‌ی آمریکا آمده است:

سرور تجاری گیت‌هاب را نمی‌توان به هیچ‌کدام از کشورهای مندرج در فهرست کشورهای گروه E:1 در الحاقیه‌ی شماره‌ی ۱ تا بخش ۷۴۰ در قسمت EAR یا به منطقه‌ی کریمه واقع در اوکراین فروخت. این فهرست در‌حال‌حاضر شامل کشورهای کوبا، ایران، کره‌‌شمالی و سوریه است؛ اما احتمال تغییر آن وجود دارد.

این محدودیت‌ها موجب بروز مشکلاتی در مسیر رشد گیت‌هاب شده است. دراین‌زمینه، در گزارش Octoverse آمده است:

برنامه‌نویسان ایرانی دومین گروه با بیشترین نرخ رشد در پروژه‌های متن‌باز ایجادشده در مخازن عمومی گیت‌هاب هستند.

تراشه 5G مدیاتک

تراشه ۵G مدیاتک پنجم آذر معرفی می‌شود

مدیاتک در خبری رسمی اعلام کرده است قصد دارد پنجم آذر نخستین تراشه‌ی ۵G خودش را رونمایی کند. این تراشه مبتنی‌بر لیتوگرافی ۷ نانومتری خواهد بود.

مدیاتک به‌وضوح نشان می‌دهد قصد دارد تلاش بیشتری در حوزه‌ی تراشه‌های موبایلی انجام دهد تا توجهات بیشتری را به‌سمت خود جلب کند. این شرکت در محصولات اخیرش نشان داده است تمرکز ویژه‌ای روی برخی قابلیت‌ها و بازارهای خاص دارد. مدیاتک به‌دنبال تولید و عرضه‌ی تراشه‌ی گیمینگ هلیو G90 در ژوئیه‌ی گذشته، تصمیم گرفته است تمرکز ویژه‌ای بر ۵G کند. تراشه‌های ۵G مدیاتک قرار نیست صرفا مخصوص بازار پرچم‌داران باشند و طبق شایعه‌های اخیر، این شرکت درکنار تراشه‌ی پرچم‌دار، قصد دارد تراشه‌ای ۵G را برای گوشی‌های میان‌رده نیز تولید کند تا شمار بیشتری از محصولات به این فناوری مجهز شوند.

مدیاتک مدتی پیش نقشه‌ی راه خود را برای چند سال آینده منتشر کرد که براساس آن، نخستین تراشه‌های این شرکت قرار است در سه‌ماهه‌ی نخست سال ۲۰۲۰ روانه‌ی بازار شوند که از مودم هلیو M70 استفاده خواهند کرد. ظاهرا همه‌چیز طبق برنامه‌ی پیشین دنبال می‌شود؛ زیرا مدیاتک به‌تازگی در اطلاعیه‌ای اعلام کرده است قصد دارد پنجم آذر با برگزاری کنفرانس MediaTek Summit، به‌صورت رسمی نخستین تراشه‌ی ۵G خود را رونمایی کند. درکنار اعلام خبر معرفی رسمی تراشه‌ی ۵G مدیاتک، رسانه‌ی GSMArena تصاویر مرتبط با این تراشه را منتشر کرده است. متأسفانه تاکنون مشخصات رسمی مربوط به تراشه‌ی ۵G مدیاتک منتشر نشده است؛ البته می‌توانیم حدس‌هایی دراین‌زمینه بزنیم.

همان‌طورکه در تصاویر مربوط به تراشه‌ی ۵G مدیاتک می‌‌بینید، روی این تراشه عبارت MT6885Z ذکر شده است. در شایعات پیشین گفته شده بود تراشه پرچم‌دار ۵G مدیاتک از همین کدنام بهره می‌ببرد. بنابراین، می‌توانیم بگوییم تراشه‌ی حاضر در تصاویر اشاره‌شده همان تراشه‌ی ۷ نانومتری پرچم‌دار مدیاتک به‌شمار می‌آید.

ظاهرا شرکت‌های اوپو و ویوو قصد دارند در محصولاتشان از تراشه‌ی ۷ نانومتری مدیاتک استفاده کنند. گفته می‌شود مدیاتک تراشه‌ی MT6885 را با هسته‌های پردازشی Cortex-A77 و پردازنده‌ی گرافیکی Mali-G77 تولید کرده است. دیگر مشخصات احتمالی تراشه‌ی پرچم‌دار مبتنی‌بر لیتوگرافی ۷ نانومتری FinFET مدیاتک شامل پشتیبانی مودم این تراشه از فناوری Sub-6GHz شبکه‌ی ۵G، پشتیبانی از موتور نسل سوم هوش مصنوعی، پشتیبانی از دوربین ۸۰ مگاپیکسلی و پشتیبانی از ضبط ویدئو ۴K با نرخ ۶۰‌ فریم‌بر‌ثانیه هستند. برخی رسانه‌ها می‌گویند مدیاتک روند تولید انبوه MT6885 را آغاز کرده است تا بتواند آن را در سه‌ماهه‌ی اول ۲۰۲۰ به‌صورت رسمی دردسترس قرار دهد.

نکته‌ی جالب تلاش ویژه‌ی مدیاتک برای آوردن فناوری ۵G به تراشه‌های میان‌رده است. این شرکت قصد دارد از مودم پیشرفته‌ی هلیو M70 که از حالت دوگانه‌ی SA/NSA شبکه‌ی ۵G پشتیبانی می‌کند، در تراشه‌های میان‌رده‌ی ارزان‌تر بهره بگیرد. این یعنی سرعت دانلود گوشی‌های مجهز به تراشه‌ی میان‌رده‌ی ۵G مدیاتک همچون سرعت دانلود گوشی‌های دارای تراشه‌ی پرچم‌دار ۵G این شرکت خواهد بود. گفته می‌شود تراشه‌ی میان‌رده‌ی ۵G مدیاتک MT6873 نام دارد و طبق شایعه‌های جدید، از هسته‌ی پردازشی Cortex-A76 استفاده می‌کند.

افزون‌ بر‌ این‌‌، ظاهرا تراشه‌ی میان‌رده‌ی MT6873 قرار است همچون مدل پرچم‌دار با لیتوگرافی ۷ نانومتری شرکت FinFET تولید شود. MT6873 احتمالا در گوشی‌هایی استفاده خواهد شد که قیمت آن‌ها درحدود ۳۰۰ دلار است. ارائه‌ی این ویژگی‌ها در موبایلی ۳۰۰ دلاری، اتفاقی تحسین‌برانگیز به‌شمار می‌آید. براساس اطلاعات افشا شده از درون مدیاتک، اندازه‌ی تراشه‌ی MT6873 در‌ مقایسه‌ با MT6885 تقریبا ۲۵ درصد کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین، برخی منابع گفته‌اند تراشه‌ی جدید MT6873 قرار است در سه‌ ماهه‌ی دوم سال ۲۰۲۰ به‌ مرحله‌ی تولید انبوه برسد؛ بنابراین، حدودا یک سال تا زمان حضور این تراشه در گوشی‌‌های هوشمند باقی مانده است.

مدیاتک نمی‌خواهد صرفا روی ۵G متمرکز باشد و نقشه‌ی راهش نشان می‌دهد این شرکت قصد دارد پس از تولید تراشه‌ی میان‌رده‌ی ۵G، کم‌کم به‌ سمت تولید چهار تراشه‌ی مبتنی‌ بر لیتوگرافی ۶ نانومتری TSMC برود. در ضمن، ظاهرا تراشه‌های بعدی مدیاتک از امواج میلی‌متری شبکه‌ی ۵G نیز پشتیبانی خواهند کرد. ناگفته نماند TSMC تراشه‌های ۶ نانومتری را با فناوری EUV تولید می‌کند که هزینه‌ی تمام‌شده برای آن‌ها زیاد است.

فناوری خوانش مغز از کاربردهای هوش مصنوعی

فناوری خوانش مغز‌، ابزاری که می‌تواند به کابوس امنیت تبدیل شود

تصور کنید کسی بتواند با قراردادن یک کلاه روی سر شما افکار و احساسات شما را بخواند یا حتی آن‌ها را تغییر داده یا پاک کند؛ چنین فناوری در صورت به‌وجود آمدن می‌تواند نگرانی‌های امنیتی جدی با خود به‌همراه بیاورد.

فناوری این اجازه را به ما می‌دهد که احساسات و افکارمان را به شکل دیجیتال و قابل اشتراک‌گذاری تبدیل کنیم. رابط مغز و رایانه این امکان را فراهم می‌کند که مغزمان را به‌صورت محدود به رایانه متصل کنیم، اما برخی از شرکت‌ها همچون فیسبوک و دیگر استارتاپ‌ها در تلاشند تا این را تبدیل به کاری عادی کنند.

اگر شما هم نگران هستید که این فناوری بتواند ذهن، ترس‌ها و رازهای شما را بخواند و آن را در دسترس دیگران قرار دهد، دست نگه‌دارید، جای نگرانی نیست، حداقل فعلا!

رابط‌های مغز و رایانه (Brain computer interfaces – BCI) هنوز آن‌قدر پیشرفته نشده‌اند که بتوانند اطلاعات جزیی از مغز شما استخراج کنند.توانایی این فناوری در حال حاضر این است که تشخیص دهند شما کدام عضله خود را می‌خواهید تکان دهید یا از نظر عاطفی چه وضعیتی دارید. اما همان‌طور که می‌دانید رشد فناوری باعث می‌شود روش‌ها و الگوریتم‌های هوش مصنوعی پیچیده‌تر شوند و سخت‌افزارها قدرتمندتر، بنابراین شاید رسیدن به دقت بالاتر چندان هم دور نباشد.

در حال حاضر دو روش برای برقراری این اتصال بین مغز و رایانه وجود دارد. روش تهاجمی (به روش‌هایی گفته می‌شود که در آن بخشی از بدن مورد جراحی قرار می‌گیرد) و غیرتهاجمی.

روش غیرتهاجمی سیگنال‌های مغزی را از روی پوست مغز می‌خوانند. به‌طور معمول از حسگر‌های EEG استفاده می‌شود که توسط متخصصان مغز و اعصاب نیز برای خواندن تکانه‌های الکتریکی در تشخیص بیماری صرع مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش می‌توان اطلاعات یا همان سیگنال‌های الکتریکی را از طریق تحریک الکترومغناطیسی از رایانه به مغز منتقل کنند که البته این کار هنوز در اولیه‌ترین مراحل تحقیق است.

در روش تهاجمی اما اتصال مستقیمی بین مغز و الکترود برقرار می‌شود. از این روش تاکنون در افراد دارای معلولیت برای به‌کارگیری اعضای مصنوعی جایگزین اعضای از دست‌رفته استفاده شده است. مثلا حرکت دادن دست رباتیک یا به‌دست آوردن حس‌های از دست‌رفته همچون شنوایی یا بینایی با استفاده از حسگرهای الکترونیکی.

همان‌طور که حتما به‌نظر شما هم رسیده روش تهاجمی پرخطرتر است. جراحی همیشه پرخطر است به‌خصوص وقتی به بافت‌های مغز مربوط شود. پس با وجود این خطر بالقوه، چرا باید از چنین روشی استفاده شود و اصلا چرا استفاده از جراحی برای اتصال به مغز مطرح می‌شود؟ خب واضح است! مثل همیشه با یک بده‌بستان طرف هستیم، دسترسی مستقیم به قشر خاکستری مغز کار دریافت و رمزگشایی سیگنال‌های مغزی را نسبت به دریافت آن‌ها از روی پوست و اسکلت سر بسیار آسان‌تر می‌کند.

در استفاده از روش غیرتهاجمی، نیاز داریم تا میلیون‌ها نورون به‌صورت هم‌زمان با هم عمل کنند تا سیگنالی تولید شود که توسط حسگرهای EEG از روی پوست سر قابل دریافت و اندازه‌گیزی باشد، که البته بسیار خام است.

دالی، ارائه‌دهنده در دانشگاه مدرسه علوم کامپیوتر و مهندسی الکترونیک اسکس (Essex’s School of Computer Science and Electronic Engineering) این روش را این‌گونه توصیف می‌کند:

[استفاده از روش غیرتهاجمی] مانند این است که بیرون استادیوم فوتبال بنشینید و سعی کنید از روی صدای تشویق و هیجان تماشاگران تشخیص بدهید چه اتفاقی در بازی می‌افتد. البته تصویر کلی از آن‌چه رخ می‌دهد به شما می‌دهد ولی بسیار دشوار است بتوان اطلاعات دقیق از آن به دست آورد.

اما در روش تهاجمی، حسگر به‌طور کامل با نورون در تماس است، بنابراین کافی است تنها با چندصد نورون ارتباط برقرار شود. به این ترتیب سیگنال دریافت شده به اندازه کافی شفاف هست که بتوان متوجه شد حاوی چه پیامی است.

یان بورخارت (Ian Burkhart) مردی که از ناحیه پا فلج بوده توانسته کنترل آن را با استفاده از یک نورواسلیو (neurosleeve) و نرم‌افزار که توسط شرکت آمریکایی بتلی (Battelle) فعال دراین‌زمینه به دست آورد. به‌صورت معمولی تصور بر این بود که حرکت دادن یک پا نیازمند فعالیت هزارها نورون است. اما آقای بورخارف توانست پس از تمرین، پای خود را تنها با استفاده از این سیستم و چندده نورون حرکت دهد.

گواراو شارما، محقق دانشمند ارشد بتلی درباره این سیستم می‌گوید:

مغز ما ۹۸ میلیارد نورون دارد، قشر موتوری با ۱/۲ میلیارد نورون مسئول حرکت دادن پاها و دست‌های ماست و ما تنها با ۱۰۰ عدد از آن‌ها در تماس هستیم.

تا امروز بیشترین استفاده از روش‌های تهاجمی برای برگرداندن قدرت حرکت دادن بدن در افرادی که دارای معلولیت هستند بوده است. برای این افراد خطرهای ممکن در عمل جراحی نسبت به چیزی که می‌توانند به دست بیاورند قابل قبول بوده است.

 به همین ترتیب برای کاربردهای فناورانه کوتاه یا میان مدت هم روش‌های غیرتهاجمی مورد توجه بوده است.

باوجود اینکه سامانه‌های غیرتهاجمی دقت پایین‌تری نسبت به روش‌های تهاجمی دارند، فناوری‌های جدید راه‌های نویی برای کمک به محققین در ارتقا این روش‌ها به ارمغان آورده‌اند. یکی از این روش‌ها استفاده از یادگیری ماشین برای تشخیص نویز از پیام‌های اصلی در سیگنال‌های اندازه‌گیری شده در روش غیرتهاجمی است. به این ترتیب انتظار می‌رود این روش‌ها در آینده دقت بالاتری داشته باشند.

همانند این بهبودهای نرم‌افزاری، روش‌های جدید پایش نیز در سامانه‌های ارتباطی مغز و رایانه در حال گسترش هستند. تمرکز اصلی روی دو روش اصلی استفاده از فراصوت و تحریک جریان_مستقیم فراجمجمه است که ممکن است راه‌های جدیدی برای خوانش سیگنال‌های مغزی فراهم آوردند.

برخی نیز معتقدند روش‌های غیرتهاجمی می‌توانند به دقت روش‌های تهاجمی برسند – حداقل در مورد قشر موتوری مغز.

برای مثال در Labs CTRL واقع در نیویورک حسگرهای (EMG electromyography) را برای خواندن سیگنال‌های ماهیچه‌های اسکلتی که در علم تشخیص‌های مغز و اعصاب هم برای تشخیص کارایی ماهیچه‌های پا و سایر نقاط استفاده می‌شود به‌کار گرفته شده است. این شرکت یک دستبند ساخته که پالس‌های الکتریکی (سیگنال‌هایی که به‌عنوان عمل‌های بالقوه شناخته می‌شوند) راهی شده در نورن‌ها به سمت ماهیچه‌ها را اندازه‌گیری می‌کند و آن‌ها را در نرم‌افزار مدل می‌کند. وقتی شما دست خود را حرکت دهید مچ‌بند می‌تواند آن حرکت را به جهت، قدرت و نوعش ترجمه کند. شرکت CTRL Labs پیش‌تر توسط فیسبوک خریداری شده است.

آدام برنزویگ (Adam Berenzweig) رئیس تحقیق و توسعه CTRL Labs دراین‌باره به ZDNet گفته است:

اگر کاری که می‌خواهید بکنید کنترل [ماهیچه‌ها] است می‌توانید سیگنال‌ها را از طریق روش غیرتهاجمی به‌سادگی دریافت کنید. سیگنالی که می‌خوهید روی سطح پوست فراهم است و می‌توان بسیار بیشتر از آن را هم با EMG گرفت. دریافت در این ناحیه آسان‌تر از کرتکس است چراکه آنجا نورون‌های بسیار دیگری نیز وجود دارد که باعث ایجاد برهم‌نهی سیگنال‌ها می‌شوند.

بنابراین اگر هدف دریافت حرکت‌های افراد باشد سامانه‌های غیرتهاجمی همچنین روش‌های خوبی بران این‌کار هستند.

بااین‌حال نمی‌توان گفت روش‌های تهاجمی بدون استفاده هستند. در بسیاری از موارد مانند مانند ضایعات نخاعی یا مشکلاتی عصبی همچون پارکینسون روش‌های تهاجمی همچنان بهترین گزینه برای استفاده هستند.

چون خواندن و دریافت سیگنال‌های مورد نظر در روش غیرتهاجمی نیازمند اتصال الکترودها با پوست سر هستند، پس چندان دور از ذهن نیست که افکار دیگر فرد نیز به‌صورت اتفاقی یا عمدی خوانده شود. اگرچه همچنان به‌علت نیاز به تماس فیزیکی این الکترودها به سر این خوانش ناخواسته افکار از راه دور یا بدون امکان توقف نیست.

و اگر به هر دلیل این افکار به‌صورت ناخواسته توسط نرم‌افزار خوانده و ذخیره شود، باید اطمینان حاصل کرد که آن‌ها با حفظ نکات امنیتی ذخیره و انتقال داده می‌شود، اما چه تضمینی وجود دارد این امنیت قابل رسوخ نباشد؟

دسترسی به اطلاعات شخصی توسط دیگران همیشه ناخوشایند است، چه برسد که این اطلاعات افکار و خاطرات فرد باشد و شخص ثالث بتواند با خواندن آن‌ها به الگوهای فکری و وضعیت روحی عاطفی دیگری دست پیدا کند!

کدنویسی نرم افزار الکترونیک

سومین دوره مسابقات کدنویسی مبهم موسوم به رقابت اسپاگتی آذرماه برگزار می‌شود

سومین دور از رقابت‌های کدنویسی مبهم که شرکت‌کنندگان طی آن باید پیچیده‌ترین و ناخواناترین کد ممکن را توسعه دهند، آذرماه برگزار می‌شود.

دبیرخانه رویدادهای خاص حوزه فناوری اطلاعات دانشگاه صنعتی شریف (Sharif ICT) با همکاری باشگاه کسب‌و‌کار دانش بنیان (BOX)، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال برگزاری سومین دوره مسابقات کدنویسی مبهم (Spaghetti Contest) در آذر ماه سال جاری است.

هدف از برگزاری این مسابقه صرفاً یک رقابت فنی بین افراد نیست، بلکه قرار است در این رویداد دانش و مهارت برنامه‌نویسی شرکت‌کنندگان افزایش یابد و مهارت و دانش کسب شده در صنعت فناوری اطلاعات کشور مورد استفاده قرار گیرد و شرکت‌کنندگان مسابقه بعد از این رویداد وارد بازار کار کشور شوند.

در این مسابقات هر تیم برای شرکت در رویداد  باید به ناخواناترین شکل ممکن، برنامه‌ای به زبان سی‌پلاس‌پلاس (++C) بنویسد که با هر بار اجرا شدن، رشته‌ای معین به طول حداقل یک و حداکثر سه کاراکتر را روی صفحه‌نمایش چاپ کند.

 

مخاطبان برنامه:
  • دانشجویان و برنامه‌نویسان جهت شرکت در مسابقه
  • شرکت‌های فعال در حوزه برنامه‌نویسی جهت استفاده از خروجی های مسابقات
  • شرکت و سازمان‌های فعال در حوزه فناوری اطلاعات جهت استفاده از خروجی های مسابقات
مزایای شرکت در مسابقات برای برنامه‌نویسان:
  • یادگیری «بررسی کدهای مختلف، نوشتن کد جدید و ارتباط مستمر با تیم داوری، باعث افزایش سطح علمی و مهارت افراد می‌شود»
  • تمرین «ارسال کدهای مبهم برای تیم داوری، مشاوره و گرفتن تأیید فرصتی را برای محک زدن توانایی افراد فراهم می‌آورد»
  • رقابت «آزمون انتخابی و آزمون نهایی محل اصلی رقابت بین افراد برتر هستند و نشان‌دهنده مهارت افراد در برنامه‌نویسی هستند»
  • استخدام در شرکت‌های معتبر «پس از برگزاری مسابقات، برای تیم های برتر امکان استخدام در شرکت‌های معتبر فعال در حوزه فناوری اطلاعات که از برگزاری این رویداد حمایت کرده‌اند وجود دارد»

جهت اطلاع از روند برگزاری مسابقه، قوانین و ثبت‌نام به وب‌سایت رویداد مراجعه کنید.

رمزنگاری

چین قانون رمزنگاری را از ابتدای سال ۲۰۲۰ اجرا می‌کند

کنگره‌ی چین اولین قانونی اجرایی مرتبط با صنعت رمزنگاری را با هدف بهره‌برداری بهینه از فرصت‌ها تصویب کرد. این قانون از اول ژانویه‌ی سال آینده‌ی میلادی اجرا خواهد شد.

سیزدهمین کنگره‌ی ملی خلق چین قانون رمزنگاری را تصویب کرد که از اول ژانویه‌ی ۲۰۲۰ اجرا خواهد شد. خبر تصویب قانون دقیقا یک روز پس‌از‌آن منتشر شد که رئیس‌جمهور کشور، شی جین‌پینگ، از لزوم بهره‌وری از فرصت‌های فناوری بلاک‌چین سخن گفت.

چین تبادل و خریدوفروش انواع رمزارز را ممنوع می‌داند و ارز دیجیتال دولتی آن‌ها نیز هنوز آماده‌ی عرضه‌ی عمومی نیست. دراین‌میان، رمزنگاری، یکی از فناوری‌های پایه‌ای صنعت بلاک‌چین، می‌‌تواند نقش محرکی برای حرکت سریع‌تر غول آسیایی در فضای رقابتی بلاک‌چین ایفا کند.

قانون جدید تلاش می‌کند با مسائل قانونی و تنظیم‌گری موجود در کاربردهای تجاری رمزنگاری مقابله کند. کاربرد تجاری از فناوری‌های کامپیوتری همچون رمزنگاری نقشی حیاتی در توسعه‌ی اقتصاد چین بازی می‌کند. آخرین پیش‌نویس پیشنهاد قانون نیز به اهمیت و کاربرد چنین مواردی تأکید کرده بود. در بخشی از پیش‌نویس می‌خوانیم:

برای بهره‌برداری هرچه‌بیشتر از فناوری‌های تجاری رمزنگاری، به راهنما و تنظیمگری‌های قانونی شفاف نیاز داریم. فناوری‌های رمزنگاری در حوزه‌های بزرگ مرتبط با منافع ملی کاربرد دارند و سیستم ضعیف کنونی دیگر پاسخ‌گوی نیازهای صنعت نیست.

کنگره‌ی ملی چین می‌گوید قانون جدید به تحقیق‌ و توسعه در فناوری‌های تجاری مرتبط با رمزنگاری کمک می‌کند. به‌علاوه با استفاده از همین قانون، سیستم تنظیم‌گری قانونی استاندارد و جامع برای کل بازار ساخته می‌شود. شایان ذکر است متن پیش‌نویش پیشنهاد قانون در ژوئیه به‌صورت عمومی منتشر شد تا افراد و صاحب‌نظران دیدگاه‌های خود را درباره‌ی آن بیان کنند.

پیش‌نویش قانون جدید کنگره‌ی چین شامل موارد متعددی می‌شود که از میان آن‌ها می‌توان به چگونگی هماهنگی استانداردهای صنعت با دیگر سیستم‌‌های رمزنگاری بین‌المللی و الزام داشتن یا نداشتن شرکت‌ها به اشتراک کاربردهای تجاری فناوری‌ها با مقام‌های قانونی اشاره کرد.

کنگره‌ی چین می‌گوید قانون جدید از رویکردهای آموزشی در سطح ملی هم حمایت می‌کند. یکی از رویکردهای مذکور نمایشگاه‌های عمومی برای ارائه‌ی رمزنگاری به مقام‌های دولتی و شرکت‌ها و گرو‌ه‌ها اجتماعی است.

مسابقات ICT Challenge

چهارمین دوره از سری مسابقات ICT Challenge به‌میزبانی دانشگاه گلستان برگزار می‌شود

چهارمین دوره از سری مسابقات چالش‌های حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT Challenge 4) با عنوان مسابقات برنامه‌نویسی گلستان، با همکاری دانشگاه صنعتی شریف و به‌میزبانی دانشگاه گلستان برگزار می‌شود.

دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گلستان چهارمین دوره از سری مسابقات چالش‌های حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات را با همکاری معاونت علمی ریاست‌جمهوری، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف، سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار می‌کنند. هدف از برگزاری این رویداد شناسایی افراد توانمند جویای کار و ورود این افراد به بازارکار است که با قوانینی خاص و به‌منظور حل مشکلات موجود در حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات اجرا می‌شود.

در این دوره، چهار مسابقه به‌صورت موازی و هم‌زمان در زبان‌های جاوا، پی‌اچ‌پی، پایتون و دات‌نت برگزار خواهد شد و شرکت‌کنندگان در قالب تیم‌های دو تا چهار نفره با یکدیگر مسابقه می‌دهند. در این مسابقه، سؤال‌ها و چالش‌هایی مطرح خواهد شد و شرکت‌کنندگان بر بستر زبان‌های برنامه‌نویسی مذکور باید این مسائل را حل کنند.

با‌توجه‌به اینکه در این رویداد چهار مسابقه به‌صورت هم‌زمان اجرا می‌شود، امکان ثبت‌نام هر نفر فقط در یکی از مسابقات وجود دارد. شرکت‌کنندگان در‌صورتی‌که در یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی ثبت‌نام کردند، امکان حضور در سه مسابقه‌ی دیگر را ندارند. با‌توجه‌به اینکه ثبت‌نام در مسابقات رایگان است، برنامه‌ی این رقابت‌ها چنین تنظیم شده است:

  • بخش اول مسابقات ساعت ۸ چهارشنبه ۲۹ آبان آغاز می‌شود و ساعت ۱۹ خاتمه می‌یابد.
  • بخش دوم مسابقات ساعت ۸ پنجشنبه ۳۰ آبان شروع می‌شود و ۱۲ به پایان می‌رسد.
  • داوری نهایی مسابقات از ساعت ۱۲ شروع می‌شود و ساعت ۱۴ خاتمه می‌یابد.
  • مراسم اختتامیه و اهدای جوایز از ساعت ۱۴ تا ۱۶ برگزار می‌شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید به وب سایت رویداد ICT Challenge به نشانی www.Ictchallenge.ir مراجعه کنید.

موتور جستجوی گوگل

موتور جستجوی گوگل باهوش‌تر از قبل خواهد شد

موتور جستجوی گوگل در بزرگ‌ترین به‌روزرسانی سال‌های اخیر خود، با درک بهتر زبان مکالمه، نتایج دقیق‌تری را ارائه خواهد کرد.

موتور جستجوی گوگل در حال به‌روزرسانی است و با ارائه‌ی نتایجی بهتر در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت. این پیشرفت به گوگل کمک می‌کند تا زبان مکالمه را بهتر درک کند و عباراتی نظیر «For» یا «to» که به‌طور قابل توجهی معنای جمله را تغییر می‌دهند متوجه شود. در گذشته گوگل برای ارائه‌ی نتایج، فقط به کلمات کلیدی توجه می‌کرد اما با این به‌روزرسانی، تمامی کلمات یک جست‌وجو را درک خواهد کرد. درواقع از این پس گوگل با درک بهتر جزییات در یک جست‌وجو، نتایج بهتری ارائه خواهد کرد و خبری از نتایج نادرست نخواهد بود.

در گذشته گوگل در زمینه‌ی رمزگشایی معنای کامل جملات محاوره‌ای چندان موفق نبود؛ درنتیجه نمی‌توانست نتایج دقیقی را براساس جست‌وجوها ارائه دهد. برای درک بهتر موتور جستجوی گوگل، این شرکت از تکنیک تازه‌ای بهره برده که در آن، الگوریتم‌های شبکه عصبی قادر به فهم جزییات بیشتری از جملات خواهند بود.

گوگل مدل‌های NLP جدیدی را به موتور جستجوی خود اضافه کرده که از تکنیک BERT برای تحلیل جستجوی کاربر بهره می‌برند. این روش به الگوریتم‌های هوش مصنوعی اجازه می‌دهد تا با تجزیه و تحلیل چگونگی ارتباط کلمات در یک جمله با یکدیگر، متن را دقیق‌تر تفسیر کنند. درواقع این پردازش جدید به درک کلمه به کلمه کمک خواهد کرد؛ درنتیجه نتایج دقیق‌تری ارائه خواهد شد و این موضوع باعث باهوش‌تر شدن موتور جستجوی گوگل خواهد شد. برای مثال در جستجوی «کتاب‌های تمرین ریاضی برای بزرگسالان»، گوگل متوجه خواهد شد که کلمه «بزرگسال» بسیار حیاتی است و از ارائه‌ی نتایج جستجوی مربوط به جوانان و نوجوانان یا حتی کودکان خودداری می‌کند. در نهایت امکان ارتباط با موتور جستجوی گوگل به‌طور طبیعی‌تری برقرار خواهد شد.

این پیشرفت فقط ۱۰ درصد از جستجوی زبان انگلیسی در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با این وجود، پاندو نایاک، مدیر ارشد بخش جستجوی گوگل، آن را «بزرگ‌ترین جهش رو به جلو در پنج سال گذشته» برای محبوب‌ترین موتور جستجوی جهان نامید. وی در مقاله‌ای در وبلاگ خود نوشت:

این قابلیت با جدیدترین پیشرفت‌های تیم تحقیقاتی ما در زمینه یادگیری ماشین امکان‌پذیر شده است و ما پیشرفت خوبی را در نحوه درک موتور جست‌وجو شاهد هستیم. درواقع کلماتی مانند «To» و ارتباط آن با کلمات دیگر در یک جست‌وجو، به درک معنا و ارائه نتایج بهتر کمک می‌کند.

البته به‌گفته‌ی نایاک امکان اعمال این پیشرفت در زبان‌های دیگر نیز وجود خواهد داشت و گوگل آزمایش‌هایی جزئی از جستجوی پیشرفته BERT برای زبان‌های کره‌ای، هندی و پرتغالی انجام داده و تاکنون شاهد پیشرفت‌های قابل توجهی بوده است.